Nuorisotalo on jo 25 vuotias –  nyrkkeilemäänkin pääsee

Nuorisotalolla pääsee myös nyrkkeilemään. Nuoriso-ohjaaja Aram Arutjunjanin (oik.) sparrauksessa jätkäsaarelainen Miika Turunen.

Biljardipöytä ja peli­konsolit ovat suosittuja Ruoholahden nuorisotalolla. Retkiä järjestetään muun muassa Linnanmäelle ja karting-radalle.

Pipsa Sinkko-Westerholm, teksti ja kuvat

Perjantai-iltapäivällä Ruoholahden nuorisotalo Korallissa on tavallinen nuorten ilta. Joku heittelee alakerran salissa korista, toinen aloittelee biljardiottelua. Musiikki soi lujaa. 

 ”123, 232, 163”, sparraa nuoriso-ohjaaja Aram Arutjunjan 15-vuotiasta Miika Turusta lyömään sarjoissa.

Turunen lyö kovaa Arutjunjanin käsisuojiin ja pian hiki lentää molemmilla.

”Miika on kehittynyt tosi paljon nyrkkeilyssä. Lyönneissä on jo ruutia, tarkkuutta ja rytmitystä”, Arutjunjan virnistää.

Nuorisotalo on tänä iltana auki viittätoista vaille kymmeneen. Alle 18-vuotiaita iltanuoria ennen talo oli auki pari tuntia varhaisnuorille eli 9–12-vuotiaille. Koska tänään ulkona on kesäisen lämmin auringonpaiste, ei talolle odoteta suurta kävijämäärää.

Ennen treenaamista Turuselle laitettiin oikeaoppisesti käsiin nyrkkeilysiteet hanskojen alle. Tarkoitus ei ole satuttaa ketään vaan oppia oikeanlainen lyöntitekniikka.

Arutjunjan on toiselta ammatiltaan nyrkkeilyn ja savaten eli ranskalaisen potkunyrkkeilyn valmentaja. Nuoriso-ohjaajana hän on toiminut kymmenisen vuotta, joista pari viimeistä Ruoholahden nuorisotalolla.

Jätkäsaarelainen Turunen on käynyt nuorisotalolla jo seitsemän vuotta.

”Silloin täällä oli vielä kioski, josta sai ostaa nuudeleita ja pillimehua. Ala-asteikäisiä kävi täällä tosi paljon silloin”, Turunen muistelee.

Nyt kioskitoimintaa ei enää ole, sillä nuoriso-ohjaajat eivät saa käsitellä käteistä rahaa.

”Olemme miettineet kioskitoiminnan aloittamista uudestaan, mutta nuudeleita sinne ei ainakaan haluta. Niissä ei ole yhtään proteiinia tai mitään muutakaan terveellistä”, nuoriso-ohjaaja Lumianna ”Lumppa” Liljeberg sanoo.

Nuoriso-ohjaaja Lumianna “Lumppa” Liljeberg toivottaa kaikki 9–17-vuotiaat mukaan nuorisotalon kesätoimintaan. “Infot ja heinäkuun alkuviikkojen aikataulut tulee meidän Instagramiin.”

Turusta kioskin puuttuminen ei haittaa. Nuorisotalolla saa aina leipoa tai kokata. Kaapeista löytyy tarvikkeita tai sitten niitä voidaan käydä hakemassa kaupasta yhdessä. Siis jos nuoret haluavat. 

Kaikki toiminta suunnitellaan ja toteutetaan nuorten toiveiden perusteella.

”Aika vapaasti täällä saa olla ja tehdä mitä huvittaa”, Turunen sanoo.

Tammikuussa Nuorisotalo vietti 25-vuotissyntymäpäiviään. Puheiden tai pönötyksen sijaan pidettiin nuorten omat bileet.  Tarjolla oli kakkua ja muita herkkuja ja ohjelmassa oli bingoa, limboa ja diskoa, muun muassa. Paikalla kävi myös talon entisiä nuoria.

”Nuoret tykkäsivät muistella vanhoja aikoja. Katsoimme kuvia ja tutkimme täältä löytyneitä, vanhoja asiakirjoja”, Liljeberg kertoo.

Asiakirjoista kävi ilmi, että aikaisemmin Länsisataman huolto- ja toimistorakennuksena toimineen talon muuttaminen nuorisotaloksi maksoi aikoinaan kaksi miljoonaa markkaa.

”Talon historia liittyy myös muilla tavoin sataman toimintaan. Katossa on edelleen jäljellä kiskot ja vinssipyörä, jolla on liikuteltu luultavasti kaapeleita”, Liljeberg kertoo.

Vuosikymmenten aikana nuorisotalon toiminta on muuttunut yllättävän vähän. Myös nuoria kiinnostavat edelleen samat asiat. 

Esimerkiksi biljardi on edelleen yksi suosituimmista aktiviteeteista ja myös Turusen lempipuuhaa nyrkkeilyn lisäksi.

”Täällä on ainoa bilispöytä, mihin pääsen käsiksi alaikäisenä. Muut alueen pöydät sijaitsevat baareissa”, Turunen sanoo.

Ainoastaan yksi nuorisotalon toiminto poikkeaa selvästi 1990-luvusta: graffitit ja katutaide. Niihin oli aikoinaan Helsingissä nollatoleranssi.

Kevätkaudella nuorisotalolla toimi maanantaisin katutaide- ja graffitikerho. Kerhossa maalattiin Jätkäsaaren graffitiseinällä sekä tehtiin retkiä toisille laillisille kaupungin graffitiseinille.

Muita ohjattuja kerhoja olivat keskiviikon nyrkkeilykerho ja perjantain koripallokerho Ruoholahden ala-asteella. Kesäkaudella kerhojen toimintaa toteutetaan avoimena toimintana.

Lisäksi nuorisotalolla voi edelleen muun muassa askarrella ja taiteilla, soittaa bändikamoilla, katsoa leffoja, pelata lautapelejä tai pelata konsoleilla.

Liljebergin mukaan pitkiä lautapelejä, kuten Monopolia, nykynuoret eivät jaksa enää pelata, vaan suosiossa ovat nopeat pelit, kuten laskupeli Halligalli. Pelikonsoleiden laatu on vuosien varrella parantunut ja määrä kasvanut.

”Meillä on tällä hetkellä kymmenen konsolia, joista kolme on Nintendo Switchejä. Lisäksi on Playstation 4 ja Playstation 5 sekä Xbox 360 -konsoleita”, Liljeberg kertoo.

Nykyisin konsoleilla pelaavat myös tytöt. He pelaavat esimerkiksi tanssipelejä, mutta myös esimerkiksi Fifa-jalkapallopeliä. Se on tällä hetkellä hyvin suosittu. 

”Nuoret järjestävät säännöllisesti omia Fifa-turnauksia. Samalla niissä kokkaillaan jotain hyvää”, Arutjunjan kertoo.

Iltanuorten konsolipelaamista ei rajoiteta samalla lailla kuin varhaisnuorten, mutta pelaamiseen ujutetaan mukaan toiminnallisuutta.

”Esimerkiksi pelin häviäjä joutuu juoksemaan juoksumatolla tai ravata portaita. Kesäisin menemme urheilukentälle potkimaan palloa Fifa-peliin liittyen.”

Nuorisotalolla tehdään myös retkiä. Toukokuussa käytiin Myllypuron karting-radalla, kesällä mennään Linnanmäelle. Haastatteluviikolla tehtiin retki Rastilan seikkailutalolle, jossa kokattiin trangioilla eli retkikeittimillä burgereita ja omenapiirakkaa. Mukana oli kymmenen nuorta.

 ”Retki oli suurmenestys. Kaikki tykkäsivät ja kokkauksetkin onnistuivat”, Arutjunjan kertoo.

  • Nuorisotalo Koralli
  • Ruoholahden nuorisotalo Koralli on osoitteessa Messitytönkatu 4.
  • Vuonna 1999 avatussa nuorisotalossa on lähes 700 neliötä kahdessa kerroksessa.
  • Aktiviteetit: Ohjatut kerhot (katutaide, koripallo, nyrkkeily), vapaa toiminta (mm. biljardi, pingis, koris, nyrkkeily, kuntoilulaitteet, pelikonsolit, lautapelit, askartelu, leipominen ja kokkailu, bändisoittimet) ja retket (mm. Linnanmäki, carting, Rastilan seikkailutalo)
  • Kesätoiminta 3.6.–28.6.
  • 9–17-vuotiaille ma–pe klo 11–16.30
  • Heinäkuun alkuviikkojen aikataulut saattavat poiketa ja varmistuvat myöhemmin.

Lue lisää nuorisotalon kesän toiminnasta sekä juttu kokonaisuudessaan kesäkuun 2024 näköislehdestä tästä