Kaapelitehtaan uusi lasinen aula toimii myös näyttelytilana

Kaapelitehtaan juuri avattu uusi sisääntuloaula on nimetty Lasipihaksi. Se on 50 metriä pitkä ja 16 metriä leveä tila, jossa on tarkoitus järjestää myös näyttelyitä ja tapahtumia. (kuva: Karoliina Eerola)

Ruoholahden Kaapelitehtaan eteen valmistuneen Tanssin talon avajaisia vietetään tällä viikolla. Talon ja koko Kaapelitehtaan uusi sisääntuloaula eli Lasipiha avattiin tammikuussa. 

Kaapelitehtaan Lasipiha on vaikuttava rakennelma. Puolen sisäpihan katteeksi rakennettu valtava lasinen aula on kymmenen metriä korkea, 16 metriä leveä ja 50 metriä pitkä. Lämpimään sisätilaan mahtuu noin tuhat ihmistä.

”Tällaista tilaa ei ole muualla Helsingissä. Se on ainutlaatuinen ainakin kokonsa ja arkkitehtuurinsa puolesta”, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari kertoo tammikuussa avatusta Lasipihasta.

Lasipiha toimii tällä viikolla avattavan Tanssin talon sekä koko Kaapelitehtaan uutena sisääntuloaulana. Sieltä löytyy Kaapelitehtaan infopiste ja lipunmyynti sekä Tehtaanmyymälä.

”Lasipiha toimii sisäänkäyntinä myös kulttuurikeskuksen kolmeen museoon sekä Merikaapelihalliin. Lisäksi syksystä alkaen sieltä on suora käynti muualle taloon kellarirampin kautta”, Huotari kertoo.

Lasipihaa käytetään jatkossa myös näyttely- ja tapahtumatilana.

”Tarkoituksena on toteuttaa siellä erilaisia taideprojekteja ja installaatioita. Tanssin talon aulassa on jo nyt nähtävillä Eetu Huhtalan interaktiivinen valoteos Toinen.”

Rakennushankkeen myötä koko Kaapelitehtaan rakennetta ja logistiikkaa on parannettu. 

”Lastausreittejä on siirretty talon ulkosivuille ja rakennuksen sisään avattu uusia kulkureittejä. Tilojen käytettävyys on siten parantunut”, Huotari kertoo.

Projektin myötä uusittiin Kaapelitehtaan brändi, visuaalinen ilme sekä koko talon toimintafilosofia.

”Meillä on muun muassa uudet www-sivut ja logo. Jatkossa Kaapelitehdas myös ottaa entistäkin paremmin huomioon vuokralaisensa sekä heidän asiakkaansa eli talon kävijät.”

Kaapelitehtaan eteen rakennettu Tanssin talo on Suomen ensimmäinen ja ainoa tanssille omistettu esitys- ja tapahtumatila. 5439-neliöiseen taloon kuuluu moderni uudisrakennus sekä remontoituja Kaapelitehtaan tiloja, kuten 235-paikkainen Pannuhalli. Talon toinen esitystila on 700-paikkainen Erkko-sali. 

Lisäksi talo sisältää lämpiö-, harjoitus- ja toimistotiloja, ravintolatilat sekä klubitoimintaan soveltuvat kellaritilat.

”Talon valmistuminen on merkittävä asia koko suomalaiselle tanssitaiteelle”, Saara Oranen Tanssin talon viestinnästä sanoo.

Avajaiset järjestetään keskiviikkona 2. helmikuuta 2022.

”Avajaisiin pääsevät mukaan kaikki halukkaat, sillä ne lähetetään suorana Yle Teema -kanavalla kello 20 alkaen. Yle Areenassa ne ovat nähtävillä myöhemminkin.”

Avajaisissa nähdään yli 40 kotimaista tanssitaiteilijaa. 

”Tilaisuus juhlistaa kotimaista tanssitaidetta ja sen moninaisuutta. Esiintymässä on Suomen parhaita tanssijoita ja tanssiryhmiä”, Oranen kertoo.

Myös talon ohjelmisto pyritään aloittamaan helmikuun aikana.

”Tiedotamme koronan mahdollisista vaikutuksista ohjelmaan ajantasaisesti.”

Kevätkaudella on luvassa muun muassa Zodiakin kansainvälinen Sivuaskel-tanssifestivaali. Jatkossa talossa nähdään myös harrastajaryhmien esityksiä.

”Esimerkiksi toukokuussa Pannuhallissa järjestetään Suomen tanssioppilaitosten liiton juhlanäytökset”, Oranen kertoo.

Pipsa Sinkko-Westerholm
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti

Koko juttu luettavissa näköislehdestä tästä linkistä