Jonesit ihailevat Harmajan majakkaa uudesta kodistaan
UUDESSA TALOSSA Kalifornialainen Tony Jones yllättyi Jätkäsaaresta: ”En tiennyt että täällä on näin hienoja asuinalueita.”
Ajatus uudesta kodista oli itänyt Maarit Jonesin mielessä jo pitkään, sillä aikuiset tyttäret olivat muuttamassa pois kotoa.
Asumisoikeusasuntomarkkinoita seuraamalla Jätkäsaaresta löytyi kohde, jonka viherajattelu ja merellinen sijainti kiinnostivat Maaritia ja puolisoa Tonya.
Maaritille asumisoikeusjärjestelmä ja alue olivat tuttuja, mutta 25 vuotta sitten Kaliforniasta muuttaneelle Tonylle Helsingin merelliset asuinalueet eivät olleet.
”En tiennyt että täällä on näin hienoja asuinalueita”, Tony kertoo. Niinpä pariskunta muutti töölöläisestä vuokra-asunnosta Vihreistä vihrein -talon asumisoikeusasuntoon heinäkuussa 2017.
57 neliön kaksiossa molemmat ihastuivat ikkunoista aukeavaan avomerimaisemaan.
”Taivas ja Harmajan majakka horisontissa ovat parasta koko asunnossa”, Maarit sanoo.
Molemmat pitävät myös talon yhteisöllisestä viherhankkeesta, sillä talojen katoilla on yhteisesti asukkaiden käyttöön tarkoitettu viljelypuutarha ja kasvihuone. Rakennusten kadunpuoleisilla julkisivuilla kasvaa köynnöksiä ja istutuslaatikoissa ikivihreitä kasveja. Ne muodostavat taloille viherjulkisivun.
TA-Yhtiöiden Vihreistä vihrein -hankkeen tarkoituksena oli toteuttaa mahdollisimman vihreä kortteli. Mukana on Helsingin yliopisto, joka tutkii kaupunkiin sopivaa viherrakentamista biologisesta, rakennusteknisestä ja sosiologisesta näkökulmasta.
Jonesien mukaan yhteisöllinen toiminta hakee vielä muotoaan, sillä vastuita ja rooleja ei ole vielä jaettu eikä tavoista, kuten kustannusten jakamisesta ole sovittu.
”Ensi kesänä on ensimmäinen viljelykausi. Toivomme, että toiminta onnistuisi ja ihmiset lähtisivät mukaan. Yhteisöllisyyteen ei ketään voi pakottaa”, Maarit sanoo.
Naapureihin tutustumisessa auttaa pariskunnan Moppe-koira.
”Talossa asuu muutenkin aika paljon koiria”, hän kertoo.
Jonesit arvostavat asunnon sijaintia, sillä heillä ei ole omaa autoa. Kulkemiseen he käyttävät eniten ratikkaa ja polkupyöriä.
”Emme olisi muuttaneet tänne, jos olisimme yksityisautoilijoita. Jätkäsaari on liikenteen pullonkaula”, Maarit sanoo.
Molemmat toivoisivat talonyhtiöön lukollista pyörävarastoa nykyisen katoksen sijaan.
”Pyörästäni jo varastettiin irtoavia osia kuten kahvat”, Tony kertoo.
Asumisoikeusasuminen (aso) on Maaritin mukaan hyvä asumismuoto ja varsinkin nuorille hyvä ponnahduslauta asuntomarkkinoille.
”Kaikki eivät halua isoja asuntolainoja. Siksi aso-asuntoja pitäisi olla enemmän.”
Asunnon kustannukset ovat pariskunnan mielestä kohtuulliset.
”Vuokra on 807 euroa, jonka päälle on henkilökohtainen vesimaksu 30 euroa. Aso-maksu oli 15 prosenttia asunnon markkinahinnasta, Maarit kertoo.
Talon alakerran kahdessa liiketilassa ei ole vielä toimintaa, mutta ilmeisesti ainakin toiseen on tulossa ravintola.
Alueen ravintoloista Joneseille tutuiksi ovat tulleet Sukupolvienkorttelin Polku ja Livornonkadun La Sirena.
Muista alueen palveluista käytössä ovat kirjasto, Välimerenkadun Alepa ja Verkkokauppa.comin Posti.
Myös Ruoholahden ostoskeskuksen kaupat, S-Marketit Ruoholahdessa ja Bulevardilla sekä Hietalahden kirpputori ovat pariskunnan käytössä. Naapuriin lähivuosina avautuva Lidl on molemmille mieleen, sillä toisinaan ruokaa haetaan myös Kampin Lidlistä.
Metsäihmiseksi tunnustautuva Maarit kaipaa alueella puita ja metsää.
”Ehkä vielä joskus asun metsässä”, hän haaveilee. Haaveena pariskunnalla on myös asua muualla kuin Suomessa, esimerkiksi Japanissa tai Norjassa.
”Emme ole vielä jymähtäneet paikoillemme.”