Hävikkikukkakauppias vaihtaa isommalle vaihteelle Lapinlahdessa

Armi Kunnaalan hävikkikukkakaupan piha Lapinlahdessa täyttyy toukokuussa kukista, jotka ovat hyviä, mutteivät täydellisiä. Kukkakaupan yhteydessä on myös kahvila. (kuva: Rauno Hietanen)

Hävikkikukkakauppa myy Plantagenin ja muiden kauppojen kasveja, jotka muuten päätyisivät jätelavalle. Marketeissa kuluttajalle kelpaavat vain täydelliset yksilöt.

Markettikukan elämä on rankempaa kuin ihmisen. Vain täydelliset kelpaavat.

”Myyjät tietävät jo etukäteen, että huonoimmat yksilöt jäävät heillä myymättä”, hävikkikukkakauppias Armi Kunnaala sanoo.

Ne ihan hyvät, mutta eivät aivan täydelliset kukat päätyvät kukkakaupoista Kunnaalan latomyymälään.

Kunnaalan hävikkikukkia ja kierrätysmateriaalista valmistettuja lahjatavaroita myyvä Kukkis sijaitsee Lapinlahden vanhan sairaala-alueen eteläosassa tummanoranssissa ladossa.

Piha on vielä toukokuun alussa melko tyhjä, mutta toukokuun aikana piha täyttyy kesäkukista ja hyötykasveista, kun Kunnaala hakee pikkuviallisia kasveja muun muassa Espoon Plantagenista. 

”Se on ihan älytön määrä se, mitä kaupoilta tulee hävikkiä.”

Esimerkiksi Kunnaala ottaa ruukkulaventelin.

”Laventelin lehti kun on tosi pieni, niin sieltä taimipuolelta tuli yksi kundi otsa kurtussa sanomaan, että ’kato nyt näitä, ei näitä kukaan osta’, ja niissä oli vain pari lehteä ruskeana. Se on niin pienestä kiinni, minkä jälkeen joku kasvi on täysin no-go varsinkin marketissa, missä kaikki pitää olla tasalaatuisia.”

Kukkia haetaan myös Ruoholahden Biederistä, Kruununhaan K-Marketista ja Hakaniemen Hallin Kukasta. Kukkis saa myös Naavalta pistokkaita.

Kaikki Kunnaalan myytävät kukat ovat ylijäämää kauppiailta. Myymälät hyötyvät järjestelystä, että joku vie heiltä hävikkikukat pois.

”Järjestely säästää heidän henkilöstöresursseja kasvien poisheittämisessä,  ja se säästää myös jätemaksuja, joka on kuluerä heille.”

Kunnaala sanoo, että hekään eivät pysty käyttämään läheskään kaikkia ylijäämäkukkia.

”Kokonaismäärästä, mikä kaupoissa syntyy hävikkiä, pystymme pelastamaan suunnilleen puolet. Me käymme kerran viikossa liikeessä ja otamme ne, mitkä näyttävät hyviltä ja heitämme loput pois.”

Myymättä jääneet hävikkikukat Kunnala pyrkii lahjoittamaan muun muassa vanhainkoteihin.

Hävikkikukkakaupan toiminta alkoi vuonna 2019 yhdistyspohjaisena, mutta tänä keväänä lähtee päälle isompi vaihde. 

”Nyt on pakko ottaa se riski ja ryhtyä yrittäjäksi. Osuuskuntamallilla  meitä tulee olemaan muutamat tyypit tässä mukana, eli yrittäminen ei tule olemaan pelkkää yksinyrittämistä.”

”Ylipäätään nyt on pakko menestyä, koska aiemmin toiminta on ollut sitä, että pitää maksaa vuokrat, jotka Lapinlahdessa on olleet tosi pienet, mutta nyt pitäisi saada ihan palkkaakin.”

Kunnaalan arvomaailmassa luonto on pääroolissa.

”Itselleni uusien asioiden tekeminen, kulutustottumusten muuttaminen on ollut tässä isoin juttu. Tämä herättelee ja avaa ihmisten silmiä ihan sikana, ihan pelkästään se, kun tulee asiakkaana tähän ja tajuaa, että hävikin määrä on niin mieletöntä.”

Kunnaalan elämä on ollut paljon muutakin kuin kukkia.

”Olen ollut muun muassa yrittäjänä myyntialalla parikymppisenä. Kun tajusin, että siinä ei ole mitään järkeä, niin hyppäsin ravintola-alalle, minne jäin vähän jumiin. Sitten lopetin sen, lopetin kaiken ja lähdin Espanjaan puoleksi vuodeksi permakulttuurifarmille asumaan.”

Permakulttuuri on kestävien ratkaisujen kehittämistä. Yksi ajattelun kulmakivistä on kulutuksen ja tuotannon järkevä tasapaino, johon Kunnaalan hävikkikukkakauppa asettuu hyvin. 

Espanja-aikana alkoi kyteä ajatus kukkakaupasta. Eläkkeellä oleva äitikin antoi suuntaa: Kunnaalan äidin yksi toteutumaton haave oli olla kukkakauppias.

Polku hävikkikukkien pariin eteni Kunnaalalla suunnilleen näin:

”Mietin, että jos kaupoissa syntyy ruokahävikkiä, niin kukkahävikkiäkin on pakko tulla.”

Kunnaala alkoi selviteää asiaa. Vielä Espanjassa asuessaan hän alkoi meilailla ”hanakkaasti” Plantagenille, että olisiko mahdollista solmia heidän kanssaan hävikkisopimus. 

”Hanakkuutta se tosiaan vaati, koska heillä on väkeä niin Ruotsissa, Suomessa kuin Norjassakin.”

Sähköpostimaratonin jälkeen asiat etenivät, ja Suomeen tultuaan Kunnaala tapasi Plantagenin edustajat. Sopimus solmittiin, ja  molemmat osapuolet olivat Kunnaalan mukaan sitä mieltä, että tämä oli hyvä juttu.

”Viime vuonna oli ensimmäinen virallinen kesä, kun tämä paikka toimi kukkakauppana.”

Hävikkikukkakaupan yhteydessä on myös kahvila.

”Ja koirakahvila. Sen kahvilan lisäksi tähän tulee myös koirille herkkuja tarjolle.”

Kunnaalan yhdistyksellä on ollut lato vuokralla vuodesta 2016. 

”Meillä on ollut tässä kaikenlaista jameja ja tapahtumia, pienimuotoista hävikkikahvilaa ja semmoista. Aika hippiä hääräilyä”, Kunnaala hymyilee.

Rauno Hietanen
Jätkäsaari–Ruoholahti-lehti