Pelastustapahtumasta syntymässä jokavuotinen tapa
Laskiaistapahtumassa sai kokeilla naskaleilla pelastautumista ja seurata Suomenlahden merivartioston pelastusnäytöstä.
Vesiturvallisuusteemaiseen laskiaistapahtumaan Ruoholahden koululle on saapunut paljon lapsiperheitä.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toimintapisteellä Ruoholahden ala-asteen koulun pihalla kokeillaan naskalien kanssa jäällä pelastautumista.
Nelivuotias Mia Lindstedt vetää itseään naskaleilla eteenpäin vatsallaan maaten. Äiti Jenni Lindstedt on tyytyväinen, että aiheesta on järjestetty tapahtuma.
”Paloautot on jo nähty. Pelastustoiminta kiinnosti, joten valitsimme tämän tapahtuman monesta tämänpäiväisistä vaihtoehdosta”, Lindsedt kertoo.
Hänen mielestä uimataito on kaikille todella tärkeä. Tytär Mia onkin aloittamassa lähiaikoina uimakoulun.
”En haluaisi pelotella lasta liikaa kanavasta tai yleensä vedestä vaan opettaa miten tulee toimia veden varaan joutuessa”, Jenni Lindstedt sanoo.
”Opetan, että ei pidä hätääntyä vaan uida rantaa kohti.”
Jäänaskaleita kokeilemaan on päässyt myös Arto Putkinen. Häntä ei kanava pelota, sillä perheen kaksi lasta on ohjeistettu missä ja miten rannassa saa liikkua. Tapahtumaan perhe on tullut viettämään yhteistä aikaa, syömään makkaraa ja katsomaan pelastusnäytöstä.
Ulkona koulun pihalla on makkaranpaiston lisäksi lumikasasta liukurilla laskua, Rajavartiolaitoksen auton esittely sekä perinteiset ämpäriarpajaiset. Sisällä on vanhempainyhdistyksen puffetti sekä askartelupaja.
”Hyvin järjestetty tapahtuma”, Arto Putkinen kiittelee.
Pelastus- ja vesiturvallisuusteemaiselle laskiaistapahtumalle on tulevaisuudessa mahdollisesti tiedossa myös jatkoa, jos vapaaehtoisia järjestäjiä löytyy tarpeeksi. Näin lupaa vanhempainyhdistys.
Myös Merivartioston ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton edustajat ja olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja tapahtuma-alueeseen, joten samankaltainen tapahtuma lienee luvassa myös ensi vuonna.
”Kylmää”, kuuluu huuto Ruoholahden kanavasta.
Käynnissä on Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston näytös, jossa pelastettavana on Ruoholahden Sanomien päätoimittaja Rauno Hietanen. Hänellä on haalarin alla puolikuivapuku, mutta se ei pidä kylmää loitolla kovin kauaa.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Jari Nummela huutaa rannalta ohjeita ja rauhoittelee, apua on tulossa. Parinkymmenen metrin päässä Merivartioston pelastaja valmistautuu pelastustehtävään.
Pelastusnäytöstä seuraamaan Ruoholahden ala-asteelle on saapunut myös Sanna Hasu neljän lapsensa kanssa. Seitsemän vuotta alueella asunutta Hasua on kanava aina huolestuttanut.
”Vesi on lapsille niin kiinnostava elementti. Olen antanut ohjeeksi, että kanavan reunoille ei saa mennä eikä jäälle ikinä”, Hasu kertoo.
Hasun mielestä olisi hyvä, että vastaavanlaisia pelastusaiheisia tapahtumia järjestettäisiin vuosittain.
”Turvallisuutta ei voi ikinä korostaa liikaa”, sanoo aviomies Timo Hasu.
Kanavassa Hietanen kelluttelee vedessä ja heittelee lämpimikseen jääpaloja edestään. Sentin paksuinen jää ei kanna veden varaan joutunutta. Sitten paikalle ui rivakoin vedoin meripelastaja – Helsingin merivartioaseman vanhempi merivartija Janne Savin – ja huutelee lähestyessään sen tärkeimmän ohjeen: pysy rauhallisena.
Savin laittaa köyden päässä kiinni olevan pelastusvaljaan Hietasen ympärille. Rannalla oleva pelastaja vetää kollegansa ja päätoimittajan kanavan tikkaiden äärelle.
Rannalle kapuava Hietanen on kylmissään. Jäätävää vettä oli päässyt kaula-aukosta suojapuvun sisälle.
Koulun luokkahuoneeseen pääsee onneksi heti lämmittelemään ja vaihtamaan kuivan paidan.
Ruoholahden ala-asteen vanhempainyhdistys oli pyytänyt Hietasta pelastettavan rooliin.
”Tärkeän asian puolesta olen valmis vaikka hyppäämään jäiseen kanavaan”, Hietanen kommentoi.
Pipsa Sinkko-Westerholm
toimitus@ruoholahdensanomat.fi
Katso koko juttupaketti ja muut kuvat Ruoholahden Sanomien printtilehdestä, joka jaettiin alueen koteihin ja yrityksiin 7. maaliskuuta 2019.