Paikallisyrityksen keksintö varoittaa kuljettajaa, kun jalankulkija aikoo ylittää tien

Innotrafikin Jouni Hänninen esittelee Välkky-suojatievalon toimintaa toimitilojensa edessä Selkämerenkadulla. Kaupungin Pekka Mukkala on tilannut laitetta muutamiin kohteisiin Helsingissä.

Innotrafikin tuote voitti kansainvälisen turvallisuuspalkinnon vuonna 2015.

”Jätättekö te sen siihen?”
Toiveikkaan kysymyksen esittää Helsingin Kansainvälisen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Gillian Angstadt-Baan. Vieressä ryhmä koululaisia on juuri palaamassa leikkipuistosta takaisin koulurakennukselle. He ylittävät Selkämerenkadun suojatietä, jonka vieressä Innotrafikin Jouni Hänninen puuhailee akkuruuvinvääntimen ja sinivalkoisen mötikän kanssa.


Angstadt-Baanilta pääsee pitkä huokaisu, kun selviää, että Hänninen vain esittelee, kuinka nopeaa suojatie-vilkkuvalon asentaminen on.
Muutamassa minuutissa Välkky-nimeä kantava laite on paikoillaan suojatiekyltin tolpassa. Hänninen heiluttaa kättä Välkyn vierellä. Mötikän sisällä oleva tutka tunnistaa liikkeen ja alkaa vilkuttaa sinistä ja valkoista valoa lähesty­vien ajoneuvojen suuntaan.
”Valo on kohdistettu suoraan kuljettajan näkökenttään, joten ylimääräistä valosaastetta tästä ei kaupunkikuvaan juuri tule”, Hänninen sanoo.

Välkkyjä on tällä hetkellä kolmen suojatien kohdalla Ruoholahti-Jätkäsaaressa. Ne ovat paikoillaan tilapäisellä luvalla. Ne on järjestänyt paikoilleen Helsingin kaupungin Pekka Mukkala, joka vastaa Jätkäsaaren rakentamislogistiikasta ja työmaajärjestelyistä. Häntä kiinnostaa kovasti, että Jätkäsaari saadaan rakennettua niin, että siellä on turvallista liikkua rakentamisen aikana.


Välkky tuntui järkevältä, joten Mukkala tilasi niitä muutaman. Yksi Välkky-yksiköistä on asennettuna Länsisatamankadulle Saukonpaadessa. Katua pitkin kulkee raskasta liikennettä niin satamaan kuin lähityömaillekin.
”Välkky on kaupungin kannalta halpa turvallisuusväline. Yllätys on ollut, että ne ovat toimineet erittäin hyvin.”
Mukkalan mukaan Välkky-laitteiden akkuja on jouduttu vaihtamaan, mutta muuten ne ovat toimineet moitteetta.
Innotrafikin mukaan uuden laitteen akut kestävät liikennemääristä riippuen pari kolme vuotta.
Laitteen hinta yhtä suojatietä kohden on hieman alle 2500 euroa, ja asennus kestää Innotrafikin mukaan noin puoli tuntia.
Välkky-laitteen tuotekehitystä ovat tukeneet muun muassa Tekes ja Keksintösäätiö.

Innotrafik vastaanotti vuonna 2015 liikenneturvallisuuspalkinnon San Franciscossa. Yhdysvaltalaiskaupungin järjestämän kansainvälisen kilpailun taustalla oli halu kitkeä kaupungissa ennätysmääriin kasvaneet jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekuolemat. Yhteensä 33 ehdotuksesta Innotrafikin Välkky-tuote valittiin voittajaksi.
Innotrafikin toimitilat ovat Kansainvälistä koulua vastapäätä Selkämerenkadulla. Yrityksen sijainti oli mukava yllätys Kansainvälisen koulun johtokunnan jäsenelle Kari Kalloselle.


Kallonen oli huomannut muualla Ruoholahdessa käytössä olevat Välkky-valot ja ajatteli, että ne palvelisivat hyvin koulun edessä. Johtokunta on pitkään yrittänyt kohentaa koulunsa edustan liikenneturvallisuutta.
Hän selvitteli, että kuka Välkkyjä tekee, ja yllättyi, kun tekijä löytyi vastapäisestä talosta.
Kallonen kävi koputtelemassa Innotrafikin oveen ja keskustelujen jälkeen Innotrafik päätti hakea asennuslupaa kaupungilta. Lupaa ei kuitenkaan tullut. Kaupungin linjaus oli, ettei Välkyn kaltaisia vilkkuvaloja asenneta pysyvästä kaupungin keskustan suojateiden yhteyteen.


Väliaikaisesti niitä voidaan käyttää, kuten on tehtykin. Jätkäsaaren ja Ruoholahden lisäksi suojatievilkkuvaloja on käytössä Kalasatamassa.
”Välkyt toimivat kuin virtuaalinen töyssy ilman pomppuefektiä, eivätkä ne aiheuta haittaa esimerkiksi bussi- tai ambulanssiliikenteelle”, Innotrafikin Hänninen kehuu.
Innotrafikilla on jo kehittelyn loppusuoralle toinen tuote, joka Hännisen mukaan on viranomaisten hyväksymä. Välkky Sign -ratkaisussa koko suojatieliikennemerkki on valaistu, ja valot syttyvät, kun jalankulkija aikoo ylittää tien.

Selkämerenkadulle Välkkyä ei tullut, mutta Helsingin kaupunki on jo luvannut muutoksia Kansainvälisen koulun edustalle.
”Pienimuotoisena nopeana parannuskeinona tarkoituksenamme on estää rakenteellisesti suojatien edustalla tapahtuva autojen pysäköinti, joka tällä hetkellä heikentää jalankulkijoiden näkemiä suojatiellä”, kaupungin liikenneinsinööri Teemu Vuohtoniemi kertoo.


Tästä rakenteellisesta muutoksesta Vuohtoniemi lupailee päätöstä ”mahdollisimman pian kevään aikana”.
Selkämerenkadun rooli läpiajoliikenteen kannalta on vuosien varrella vähentynyt, ja siksi kadun roolia voi pohtia kokonaisvaltaisesti uudelleen, ” vielä tänä vuonna”, kertoo Vuohtoniemi.

  • Innotrafik
  • Perustettu vuonna 2013. Toimisto osoitteessa Selkämerenkatu 16
  • Toimitusjohtaja: Esa Ere
  • Henkilöstö: 5
  • Liikevaihto: 0,7 milj. euroa (2017)
  • Nettotulos: 0,15 milj. euroa (2017)
  • Omistajat: Yhtiö on henkilökunnan omistama
  • Lähde: Innotrafik
  • ———

Rauno Hietanen
rauno.hietanen@ruoholahdensanomat.fi